top of page
10 Finnish Serial Killers | 10 suomalaista sarjamurhaajaa

10 SUOMALAISTA SARJAMURHAAJAA

 

Sarjahukuttaja, lääkemurhaaja, sarjakuristaja ja nailonsukkamurhaaja. Synkkä murhahistoriamme tuntee tapauksen jopa 1800-luvulta, jolloin Kerpeikkarina tunnettu Juhani Aataminpoika surmasi raakalaismaisesti yhteensä yli kymmenen miestä, naista ja lasta viiden viikon aikana. Hän kantaa kyseenalaista tittelä Suomen suurimpana sarjamurhaajana.
 
Kymmenen suomalaista sarjamurhaajaa kertoo Suomessa toimineista tappajista, jotka ovat kaikki surmanneet synkän ja sairaan vietin voimalla. Murhaajan mieleen ja taustoihin paneutuvat oikeuspsykiatri Hannu Lauerman ja kriminaalipsykologi Jaana Haapasalo. Yhteiskunnallisen ja historiallisen näkökulman tuo rikoshistorioitsija Marjo Kuikka. Tutkinnalliset ja lainopilliset tiedot käsittelevät poliisit, syyttäjät ja juristit. Mukaan lukien poliisi, joka on tuntenut sarjakuristaja Penttilän jo lapsuudessa heidän asuessaan Oulussa samalla asuinalueella. Jokaisessa jaksossa käsitellään yhden tekijän tekemää murhasarjaa.
 
Sarjamurhaksi lasketaan rikosten sarja, jossa murhaaja tekee vähintään kolme erillistä henkirikosta yli kuukauden aikana. Tekojen välillä on usein viilentymisvaihe, minkä jälkeen murhanhimo kasvaa ja johtaa rikoksen uusimiseen. Surmaamiseen liittyy usein vallankäyttöä ja seksuaalista toimintaa, mitkä tuottavat nautintoa murhaajalle. Tappaminen edustaa äärimmäistä vallankäyttöä.
 
Mitä yhteistä tappajilla on? Miten naistappajat eroavat miehistä? Mitä toistuva tappaminen edustaa? Olisivatko he pystyneet lopettamaan tappamistaan ilman, että ovat joutuneet kiinni? Sarjassa kuljetaan syvälle sarjamurhaajan mieleen. Vaikka murhaajien tekoja ei voida hyväksyä, niiden taustalla olevia vaikuttimia voi oppia ymmärtämään. Voisimmeko ymmärryksen avulla ehkäistä rikollisuutta?

 

10 suomalaista sarjamurhaajaa kaikki jaksot nyt discovery+-palvelussa.

bottom of page